Restips när du åker på Safari i Tanzania

När man väl bestämt sig tycker jag man ska försöka boka biljetter så snart som möjligt. Är man ute i god tid så får man bättre pris och bättre chanser till bra avgångar eller anslutningsflyg vilket verkligen är till sin fördel när det är en lång resa som denna.

Det är viktigt att ha en bra och engagerad researrangör som är specialiserad på Tanzania och safarin där. Det var min mamma bokade resan och planerade vår resa. Hon läste om de olika parkerna och kollade olika alternativ på olika Safari rutter man kan göra, stämde av med researrangören och bestämde på egen hand hur just vår safari skulle läggas upp. Det är även viktigt att kolla olika boenden. När det gäller boenden finns det verkligen något för alla smaker och prislägen.

När man sedan bokat resan är det viktigt att kolla upp lite annan info. Vilka kläder ska man ha på sig på Safarin? Försäkringar? Vaccinationer?

Klädsel

Vi hade kläder på oss i naturfärger - alltså beige , khaki-grönt och khaki-beige osv. Vi fick veta att dessa färger är bra för de inte drar inte till sig flugor - i Tanzania finns det både farliga och ofarliga flugor. Pappa hade på sig marinblå skjorta och då såg vi att den drog åt sig flugor. I de flesta fallen är det absolut ingen fara, men det är ju alltid bra att vara på säkra sidan. Khaki-färger är också bra för att de inte blir smutsiga på samma sätt, man får ju trots allt inte glömma att man är mitt ute på savannen. Sedan antar jag att man har dessa färger för man ska smälta in i naturen och då skrämmer man ju inte bort några djur.

Till sist är det även bra att stämma av tidpunkter med researrangören, är man på tur under tidig morgon eller under kvällar brukar det vara lite kallare och kan eventuellt behövas en tröja.

Försäkringar

Som alltid är det bra att kolla så att man har en bra reseförsäkring när man reser så långt iväg. Skulle det hända någon är det viktigt att man kan ta sig till ett bra sjukhus.

Vaccinationer

Detta är också viktigt - att man kollar vad man har och vad man behöver inför resan. Vaccinationscentraler hjälper till och skriver också ut Malariatabletter som vi åt. Detta ska man göra i god tid så man hinner med eventuella vaccinationer som behövs. I vårt fall behövde vi endast ta Malariatabletter då vi redan var vaccinerade sedan tidigare resor vi gjort.

När detta är klart, är det bara att börja drömma och längta till resan!

Antony Sastre